Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament redoare articulara membru superior
Prin redoare articulara se intelege limitarea mai mult sau mai putin importanta a miscarilor articulare la nivelul membrelor sau coloanei vertebrale. Redorile articulare la nivelul membrului superior pot avea multiple cauze. La nivelul umarului redoarea articulara poate fi determinata de aparitia unei hernii de disc cervicale. Redoarea articulara la nivelul membrului superior poate fi intalnita in stadiul de debut al unei poliartrite reumatoide. In artrita psoriazica, cele mai afectate articulatii sunt articulatiile interfalangiene. Aceasta afectiune se manifesta printr-o tumefactie articulara cu redoare articulara matinala. Artrita cu poliartralgie migratorie a articulatiilor mici ale mainii, incheieturii mainii, cotului, prezinta de asemenea redoare si tumefiere articulara. Redoarea articulara la nivelul membrului superior este intalnita si in sindromul Hunter.
    
Sindromul algoneurodistrofic apare ca o complicatie tardiva a fracturilor membrului superior si se manifesta prin durere ce depaseste limitele focarului de fractura, tulburari circulatorii, tulburari trofice ale fanerelor, redori articulare. La nivelul membrului superior, este intalnita pseudoartroza (falsa articulatie), ce reprezinta neconsolidarea fracturii. In aceasta situatie, redoarea articulatiilor vecine focarului de fractura se poate instala datorita unei imobilizari prelungite.
    
Miscarea, dozata si controlata oportun, este indispensabila pentru mentinerea lubrefierii articulare, incetinind limitarea progresiva a amplorii miscarilor articulare si conservarea troficitatii musculare. Un program kinetoterapeutic trebuie inclus intotdeauna in orice schema de tratament a redorilor articulare, orientarea programului facandu-se in functie de stadiul clinico-anamoto-functional al afectiunii care a determinat redoarea articulara.     Se recomanda ca programul kinetic sa debuteze prin mobilizarea pasiva a articulatiei. In acest fel, kinetoterapeutul ia contact direct cu articulatia afectata, intra in comunicare cu pacientul, asigurand totodata o buna colaborare pe durata programului complex de recuperare. Mobilizarile articulare sunt recunoscute pentru  mentinerea sau ameliorarea amplitudinilor de miscare.     Posturarile ľ completeaza programul de lupta impotriva redorii articulare. Se porneste de la pozitia de amplitudine maxima permisa de redoare si cu ajutorul unor forte exterioare cu actiune prelungita in timp se incearca cresterea amplitudinii unghiurilor de miscare. Se pot utiliza cu folos unele tehnici de facilitare neuro-musculara proprioceptiva, cum ar fi: alternanta contractie izometrica ľ izotonica, stabilizarea ritmica, tehnica hold - relax.
    
Fizioterapia, la fel ca si kinetoterapia se adapteaza in functie de forma clinica si de stadiul de evolutie a afectiunii care a determinat redoarea articulara. Se foloseste termoterapia, caldura cu efecte pozitive asupra redorilor articulare, bai partiale, cataplasme, comprese, bai cu ape minerale, bai de namol etc. Acestora le se asociaza proceduri de electroterapie (curenti interferentiali, curenti de joasa frecventa, curenti diadinamici, etc.).
    
Masajul, are o actiune de sedare (calmare) asupra algiilor si redorilor articulare cat si musculare.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â