Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament tulburari de orientare
Orientarea temporo-spatiala a unui individ, este o sarcina cognitiva complexa care include o "invatare topografica" (orientare in spatiu), perceptia caracteristicilor mediului inconjurator, si capacitatea de a reprezenta relatiile spatiale dintre obiecte si el ca individ. Toate aceste componente pot fi afectate in boala Alzheimer, rezultand dificultati severe in descoperirea traictoriei din cadrul mediului locomotor. Defapt, exista o paleta larga de afectiuni care pot avea ca si consecinta tulburari de orientare temporo-spatiala.
    
Starile febrile, starile de oboseala exagerata, sunt alte cauze ale aparitiei tulburarilor de orientare. Tulburarile de orientare in spatiu si timp sunt simptome majore ale confuziei mintale. Se mai intalnesc in toate starile de slabire a constientei (dementa, accidente vasculare cerebrale etc). Tulburarile de orientare sunt cel mai frecvent intalnite in cazul persoanelor in varsta ca urmare a procesului de imbatranire. Tulburarile de orientare temporo-spatiala, ca si consecinta a imbatranirii sistemului nervos sunt binecunoscute.
    
Mai mult, alterarea functiei auditive produce aceste tulburari de orientare. La majoritatea copiilor predispusi spre dislexie sau copii dislexici se poate observa o ramanere in urma in coordonarea miscarilor, in dezvoltarea echilibrului, tulburari in schema corporala si in orientarea in spatiu.
    
Tulburarile de orientare influenteaza negativ calitatea vietii. Pentru a combate acest lucru, un program complex de recuperare privind orientarea temporo-spatiala, este absolut necesar.  Tratamentul, in general,  este corespunzator bolii in care apare tulburarea de orientare.
    
Recuperarea tulburarilor de orientare presupune realizarea precum si urmarea cu strictete a unui plan terapeutic bine structurat, intocmit de catre un terapeut cu experienta. Tratamentul tulburarilor de orientare se efectueaza numai intr-un cadru specializat de recuperare, cu ajutorul unui personal calificat. Tratamentul tulburarilor de orientare, are in vedere diagnosticul si cauzele care au determinat aparitia tulburarilor de orientare.
    
Instituirea unui program kinetic este absolut esential. Kinetoterapia, prin tipologia exercitiilor fizice ajuta la formarea capacitatilor de invatare prin dezvoltarea si formarea miscarilor elementare, prin formarea echilibrului static si dinamic, prin cunoasterea organizarii schemei corporale, prin exersarea si formarea dominantei laterale, prin dezvoltarea capacitatii de orientare spatio-temporala. De asemenea, contribuie si prin dezvoltarea perceptiei auditive, vizuale si tactile, dezvoltarea memoriei auditive, vizuale si a serialitatii, precum si prin dezvoltarea coordonarii miscarilor fine ale mainilor.
    
Pentru intarirea perceptiilor senzoriale corecte, a unei engrame corecte, sunt utilizate toate mijloacele posibile: explicatiile verbale, inregistrarile cinematice, etc.
    
Pe langa tratamentul de kinetoterapie se pot utiliza tratamentul de fizioterapie, prin procedurile sale si masajul medical.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â