Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea afectiunilor ortopedice
Recuperarea medicala se defineste ca fiind procesul de solutionare a problemelor si educare, in cursul caruia o persoana cu disabilitate este ajutata sa ajunga la cel mai bun nivel de viata posibil, pe plan fizic, functional, social, si emotional, cu cea mai redusa restrictie posibila privind optiunile sale operative, atat in sensul limitarii infirmitatii sale, cat si in ceea ce priveste cantitatea si calitatea resurselor disponibile. In conditiile dezvoltarii conceptului de recuperare si diversificarii metodelor utilizate, au aparut domenii particulare de recuperare, dintre care se evidentiaza recuperarea ortopedica.
    
Recuperarea afectiunilor ortopedice, vizeaza deviatiile coloanei vertebrale (scoliozele, cifozele, lordozele), entorsele, luxatiile, fracturile, deviatiile membrelor mai ales a membrelor inferioare (genu varum, genu valgum ), leziunile musculare, ligamentare, tendinoase, etc.
    
Dintre metodele utilizate in recuperarea medicala, se enumera fizioterapia, incluzand hidro-termoterapia, balneo-climatoterapia, electroterapia, masoterapia; kinetoterapia, terapia ocupationala, ortezarea, protezarea, logopedia, terapia cognitiva, terapia vocationala, etc. Fiecare dintre aceste modalitati terapeutice, are propriile tehnici de tratament.
    
Kinetoterapia de recuperare reprezinta sectiunea cea mai importanta in programul de recuperare medicala si urmareste prin intermediul unor programe de exercitii fizice refacerea functiilor diminuate, cresterea nivelului functional, realizarea unor mecanisme compensatorii in situatii de readaptare functionala. Kinetoterapia reprezinta componenta de  baza in tratamentul de recuperare medicala pe acest tip de afectiuni ortopedice. Afectiunile ortopedice traumatice (luxatiile, entorsele, fracturile) si protezele de sold ori de genunchi, au cea mai spectaculoasa recuperare prin kinetoterapie. La fel de spectaculoasa poate fi si recuperarea deviatiilor coloanei vertebrale, atat de frecvente mai ales in randul copiilor de toate varstele. Tratamentul prin kinetoterapie urmareste sa opreasca evolutia  deviatiilor coloanei vertebrale in diferite planuri, sa corecteze aceste deviatii si sa mentina aceasta corectare, prin prevenirea recidivelor sau a perioadelor cu evolutie nefavorabile, sa reduca tulburarile functionale si asimetriile secundare ale corpului.    
    
Exista multe alte diagnostice din sfera ortopediei care pot fi tratate prin kinetoterapie: asimetrii ale membrelor inferioare, inclinari de bazin, bazin antevers sau retrovers, deformari de genunchi si de glezne, etc. Tratamentele de kinetoterapie se bazeaza pe corectarea posturii si a aliniamentului corpului, reeducarea respiratorie, cresterea mobilitatii articulare si a fortei musculare.
    
In cadrul programelor de recuperare ortopedica, cel mai frecvent se trateaza urmatoarele afectiuni: recuperarea dupa operatii ale articulatiei genunchiului sau ale articulatiilor soldului (coxo-femurale), recuperarea dupa operatii ale coloanei vertebrale, corectarea tinutei defectuoase sau a lipsei de miscare a aparatului motric.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â