Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea dupa accidentele de la locul de munca
Accidentele la locul de munca constituie un subiect bine cunoscut, in mod special in domeniile de activitate care presupun lucrul cu utilaje, sau in profesiile ce necesita activitati fizice grele, solicitante, cu risc crescut de pericol. Cele mai frecvente accidente la locul de munca sunt traumatismele cauzate prin cadere, loviri cu diferite obiecte, traumatismele prin strivire, traumatisme prin ardere, accidentele prin intoxicatie cu diferite substante, etc.
    
Recuperarea medicala este foarte importanta. Recuperarea "reprezinta un domeniu de activitate complexa medicala, educationala, sociala si profesionala  prin care se urmareste restabilirea pe cat posibil a capacitatilor functionale pierdute de catre un individ in urma unei boli sau a unui traumatism precum si dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care sa-i asigure in viitor posibilitatea de munca sau autoservire, respectiv o viata independenta economic si/sau social".  
    
Aceasta  foloseste  metode de diagnostic si tratament diverse pentru a trata disfunctiile si pentru a aduce nivelul functional al persoanei afectate,  cat mai aproape de normal. Dupa orice accident, disabilitate, boala sau chiar o simpla incapacitate temorara de munca este necesar sa apelam la aceasta latura a medicinei. Fizio-kinetoterapia reda functionalitatea celui afectat mult mai rapid decat oricare alta terapie. Prin tratamentul fizio-kinetic pacientul este determinat sa-si castige independenta in miscare si sa-si reia activitatiile zilnice si profesionale. Leziunile osoase, ligamentare, leziunile musculare beneficiaza de proceduri de  kinetoterapie, fizioterapie, balneoterapie.
    
Planul de recuperare, intocmit dupa caz, trebuie sa cuprinda masuri medicale, profesionale si sociale necesare pentru a realiza obiectivele recuperarii. Intocmirea unui plan de recuperare cuprinde actiuni medicale-terapeutice (propuse de medicul curant, kinetoterapeut, fizioterapeut) , actiuni profesionale (reorganizarea si amenajarea locului de munca, eventual recalificarea lui) si actiuni sociale (care privesc persoana afectata si familia acesteia).
    
Aceste actiuni presupun o buna investigatie medicala, psihologica si sociala, astfel incat  procesul recuperarii sa duca la rezultatele scontate, adica reintegrarea socio-profesionala a persoanei cu deficiente.  Pentru reusita acestui deziderat, este absolut necesara colaborarea pacientului cu kinetoterapeutul si cu medicul. Acesta trebuie sa respecte in totalitate indicatiile date si sa actioneze conform lor.
    
In functie de natura, stadiul de evolutie si prognosticul bolii, programul de recuperare este individualizat, cuprinzand toate masurile terapeutice, precum si unele masuri cu caracter social si profesional, esalonate pe etape, necesare restabilirii functionale sau achizitionarii abilitatilor necesare. Recuperarea vizeaza in primul rand persoanele care sunt in incapacitate temporara de munca si care prezinta suficiente resurse functionale restante si prognosticul favorabil de evolutie pentru a le permite readaptarea si reincadrarea in munca.

Pentru a se asigura o conduita terapeutica, planul de recuperare va cuprinde in raport cu natura deficientelor functionale urmatoarele indicatii:
- recomandari terapeutice
- masuri ortopedico-chirurgicale
- proceduri de fizioterapie si kinetoterapie
- protezare
- recomandari socio-profesionale
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â