Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea posttraumatica
Recuperarea medicala este cea mai noua forma de asistenta medicala aparuta in a doua jumatate a secolului XX, fiind intr-o dezvoltare continua. Este o activitate complexa prin care se urmareste restabilirea cat mai deplina a capacitilor functionale reduse sau pierdute de catre o persoana, dezvoltarea mecanismelor compensatorii si de adaptare, care sa-i asigure in viitor posibilitatea de autoservire, viata activa, independenta economica si sociala. Instituirea unui program de recuperare postraumatica va tine cont de tipul de traumatism, localizarea traumatismului, precum si de alte particularitati specifice in raport cu felul traumatismului.
    
Obiectivul principal al recuperarii posttraumatice se indreapta spre urmatorul scop: sa faciliteze vindecarea printr-un tratament complex si activ, constientizat prin:
- pastrarea integritatii functionale la valori normale a partilor neafectate (sanatoase) dupa traumatism si dupa eventualele interventii ortopedico-chirurgicale
- facilitarea regenerarii tesuturilor afectate de traumatism (osos, muscular, cutanat, ligamentar, tendinos, capsular, vascular, etc)
- reintoarecerea la functionarea globala a corpului, a segmentelor afectate, etc.

Principalele tipuri lezionale care beneficiaza de recuperare posttraumatica sunt: umarul posttraumatic, cotul posttraumatic, mana posttraumatica, soldul posttraumatic, genunchiul posttraumatic, piciorul posttraumatic, etc.
    
In traumatologie, recuperarea medicala prin kinetoterapie- terapia prin miscare si fizioterapie,  reprezinta problema principala de abordat si incepe imediat dupa tratamentul ortopedic sau chirurgical.
    
In recuperarea postraumatica, kinetoterapia isi propune urmatoarele obiective:
- combaterea durerii si a procesului inflamator
- prevenirea si combaterea tulburarilor vasculare si a circulatiei
- prevenirea si combaterea pozitiilor vicioase, realinierea articulara
- recastigarea amplitudinii de miscare
- ameliorarea tonusului muscular
- recuperarea fortei musculaturii afectate cu mentinerea fortei musculaturii neafectate
- asuplizarea tesuturilor moi

Pentru combaterea durerii si a procesului inflamator, principalul obiectiv al tratamentului kinetic, se recomanda repaus articular, medicatie antialgica si antiinflamatorie - ungunete, comprese, etc.
    
Se recomanda fizioterapia, prin formele de termoterapie rece (crioterapia - masajul cu gheata), comprese cu gheata; Este folosita si termoterapia prin aplicare locala sub forma de cataplasme cu parafina, cu efect sedativ si spasmolitic. Este indicata de altfel si fizioterapia prin procedee de electroterapie: curenti galvanici, TENS- curenti Trabert- curenti de joasa frecventa cu efect analgetic si hiperemiant, curenti diadinamici cu efecte analagetice, hiperemiante dinamogene, curenti interferentiali cu efecte decontracturant, analgetic, vasculotrofic, hiperemiant, resorbtiv; ultrasunete cu efect caloric profund, micromasaj tisular; magnetodiaflux, etc.
    
Hidroterapia se se condidera a fi de mare utilitate in recuperarea posttraumatica, pentru efectul analgetic, vasodilatator, relxant- prin cresterea aportului de sange in musculatura, cresterea elasticitatii tesuturilor moi.
    
In recuperarea posttraumatica este indicat si masajul, care duce la obtinerea ameliorarii circulatiei sangelui, la cresterea elasticitatii ligamentelor si a muschilor, si la reducerea edemelor.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â