Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tratament tulburari de echilibru
Exista un echilibru static (statiunea verticala) si un echilibru dinamic (legat de mers). Diferite afectiuni produc tulburari atat ale echilibrului static cat si ale echilibrului dinamic. Pierderea echilibrului mai ales in ortostatism, si mers apare ca o regula in bolile neurologice centrale si periferice, dar si in diverse afectiuni ale aparatului locomotor, care prejudiciaza mobilitatea sau forta membrelor inferioare. Toate aceste suferinte interfereaza sistemul senzitiv periferic proprioceptiv sau/ si exteroceptiv declansand pierderea controlului echilibrului.
    
Statiunea verticala (echilibrul static) se realizeaza prin actiunea antigravitationala a unor grupe musculare ale trunchiului, in raport cu pozitia capului in spatiu. Aceasta rezulta dintr-o activitate coordonata a sistemului nervos central dintre diferite sisteme si aparate: sistemul vestibular, sensibilitatea profunda constienta si inconstienta, sistemul extrapiramidal, analizatorul vizual. Tulburarile echilibrului static se intalnesc in leziunile celor trei elemente importante: sistemul vestibular, cerebelos si sensibilitatea profunda constienta. Astfel, tulburarile de echilibru se intalnesc de exemplu, in polinevrite si poliradiculonevrite pseudotabetice, boala Friedrich, scleroze combinate, boala Parkinson etc.
    
Tulburarile de echilibru influenteaza negativ calitatea vietii. Pentru a combate acest lucru, un program complex de recuperare a echilibrului este absolut necesar. Instituirea precoce a unor tratamente prin miscare, fizioterapie, pot  imbunatati echilibrul.
    
Tratamentul, in general,  este corespunzator bolii in care apare tulburarea de echilibru. Practica medicala a dovedit ca pierderea de echilibru poate fi recuperata cel putin partial (daca nu total) in cele mai multe situatii printr-un antrenament adecvat. Antrenamentele se fac atat pe suprafete stabile cat si pe suprafete instabile. Exercitiile sunt adaptate,  facandu-se variind inaltimea centrului de gravitate ( cu cat este mai aproape de suprafata de sprijin, cu atat va determina un echilibru mai bun).
    
Refacerea echilibrului corpului si miscarilor ramane un obiectiv necesar in tratamentul prin kinetoterapie. Kinetoterapia este recunoscuta prin tipologia exercitiilor de refacere a echilibrului. Folosind tehnici si procedee proprii, tratamentul kinetoterapic reuseste imbunatatirea echilibrului static cat si a echilibrului dinamic. Introducerea exercitiilor fizice speciale, in programul de recuperare se face in functie de tipul afectiunii care a determinat tulburarile de echilibru.
    
O tehnica de valoare, in afectiunile in care tulburarile de echilibru sunt minore, o reprezinta insasi utilizarea dezechilibrarii corpului, din anumite posturi, care vor declansa reactii cunoscute de reechilibrare si restabilizare. Reflexele de echilibrare sunt reflexe foarte importante in realizarea posturii si locomotiei, adica in mentinerea centrului de greutate al corpului, inauntrul suprafetei de sprijin. Dezechilibrarea nu trebuie facuta rapid, ci treptat pentru a permite aparitia reactiilor dorite. In completarea tratamentul prin kinetoterapie, vine in ajutorul si fizioterapia prin multitudinea procedurilor sale alaturi de masajul medical.
    
Programul complex de recuperare a echilibrului, se compune din diverse subprograme de antrenare a diverselor componente somatosenzitivosenzoriale care asigura echilibrul postural.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â