Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Recuperarea cu ajutorul terapiei ocupationale
Terapia ocupationala este definita ca fiind ,,forma de tratament care foloseste activitati si metode specifice, pentru a dezvolta, ameliora sau reface capacitaatea de a desfasura activitatile necesare vietii individului, de a compensa disfunctii si de a diminua  deficiente fizice". Terapia ocupationala este o profesie care ajuta o persoana cu incapacitate sa-si castige potentialul maxim pentru independenta si productivitate in propria viata; terapia ocupationala foloseste ,,activitati" pentru cresterea si restaurarea starii fizice si psihice ale unei persoane, la nivel functional, necesar vietii cotidiene.
    
Recuperarea prin terapie ocupationala poate fi folosita cu succes in mare parte din patologia medicala. De metodele terapiei ocupationale beneficiaza foarte multe categorii de bolnavi, dintre care se enumera:
- bolnavii neurologici (leziuni cerebrale, medulare, boala Parkinson, scleroza multipla, etc.);
- bolnavii cu afectari articulare (artropatii cronice inflamatorii sau degenerative, etc);
- bolnavii cardio-pulmonari (coronarieni, bronhopulmonari);
- bolnaavii cu afectiuni senzoriale
- bolnavii cu probleme de sanatate mintala, de comportament, de cognitie);
- bolnavii sechelari posttraumatici (de munca, sport, transport);
- cei amputati;
- arsi;
- pacientii cu probleme speciale: drogatii, alcoolicii, abuzuri alimentare, etc.
    
Spre exemplu in recuperarea unor afectiuni reumatice, terapia ocupationala poate fi de un real folos. In poliartrita reumatoida, afectiune cronica cu caracter evolutiv, ergoterapia poate mentine capacitatea de munca  si in general are scopul  de a pastra sau de a redobandi o functionare cat independenta in viata de zi cu zi.
    
Recuperarea prin terapie ocupationala urmareste sa dezvolte, sa amelioreze, sa sustina sau sa refaca abilitatile fizice pentru viata zilnica (ADL), pentru munca sau pentru activitati productive, pentru activitati de vacanta si distractie.         
    
Terapia ocupationala dezvolta sau restaureaza performantele senzitivo-senzoriale, cognitive sau psihosociale. Identifica si faciliteaza angajarea pacientului in ocupatii sanatoase, lipsite de factori de risc.
    
Terapia ocupationala educa pacientul, precum si familia acestuia sau ingrijitorul sau alte persoane  in scopul de a realiza interventiile posibile de asistare-ajutorare a pacientului.
    
Recuperarea prin terapie ocupationala imbraca mai multe forme: terapia prin invatare, ludoterapia si ergoterapia. Ergoterapia sau activitatile de tip lucrativ, sunt un mijloc de exprimare, permitand persoanei suferinde sa creeze in realitate ceea ce a vazut, a trait sau si-a imaginat.
    
Activitatile ergoterapeutice implica gandire, planificare, presupunere si alegere, pentru ca la finalul activitatii, persoana in cauza sa fie mandra ca a creat un obiect util. Acest lucru confera un sentiment revirgorant, un simt al realizarii si al increderii in sine, contribuind la structurarea statutului si rolului persoanei, recunoscute din punct de vedere social. Ludoterapia reprezinta una dintre metodele de tratament al bolilor psiho-motorii prin joc.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â